dinsdag 28 februari 2012

Discussie Dinsdag: Digitaal communiceren met ouders


Het onderwerp vandaag op Discussie Dinsdag was “Welke ICT-middelen gebruikt u om de communicatie met ouders te verbeteren?”  In dit artikel een uitgewerkte samenvatting.

Veel scholen communiceren met name via de website. Ook mail wordt wel gebruikt, maar er zijn scholen die op deze manier slechts een beperkt aantal ouders bereiken, omdat bijvoorbeeld veel ouders niet over e-mail beschikken. (Ja, die zijn er!).
Een digitale nieuwsbrief biedt wel extra mogelijkheden zoals het toevoegen van links naar bijvoorbeeld een artikel op de website of een foto-album.
Het is wel belangrijk ouders hierover goed te informeren, bijvoorbeeld tijdens een informatie-avond. Ook moeten de e-mailadressen up-to-date worden gehouden.
Een mogelijk nadeel is dat via e-mail niet beide ouders bereikt worden. Dat is een stukje interne communicatie thuis. Het meegeven van een papieren nieuwsbrief biedt ook niet de garantie dat hij aankomt. En wat is handiger: elke dag de schooltas uitpluizen of de nieuwsbrief binnenkrijgen?
Tegenwoordig heeft de school ook vaak te maken met gescheiden ouders. De papieren versie bereikt alleen de ouder bij wie het kind woont. Digitale informatie kan naar beide ouders verstuurd worden.
Ouders die nog regelmatig op school komen kunnen zich daar prima op de hoogte stellen van wat er in het onderwijs gebeurt, bijvoorbeeld doordat werkstukken van de leerlingen te zien zijn, maar als de leerlingen in de bovenbouw zitten, gaan ouders steeds minder vaak naar school. Dan wordt het contact dus ook minder.
Bijkomend voordeel van het digitaal versturen is dat ouders een archief van de verstuurde nieuwsbrieven kunnen bijhouden. Dat gaat eenvoudiger dan via het magneetje op de koelkast.

Er zijn diverse scholen die de ouders ook op andere manieren informeren, zoals via Twitter. Tijdens de discussie kwam toevallig een bericht langs met een linkje naar een diashow met foto’s van een (carnavals?)optocht
Een van de deelnemers opperde de mogelijkheid om een facebook-pagina van de school te maken, met artikelen die door ouders bijvoorbeeld “geliked” kunnen worden.  Zo kunnen ouders activiteiten waarderen, wat de school belangrijke informatie kan opleveren, maar ook gelezen wordt door anderen in de omgeving. Een mooi PR-instrument dus.
Een andere deelnemer had een bijzondere vorm van communicatie voor haar mentorgroep bedacht: een Yurls-pagina.

Is het wel de taak van de school om ook digitaal met ouders te communiceren? Het gaat er uiteindelijk om dat de boodschap overkomt. En mensen anno nu communiceren nu eenmaal ook via digitale media en willen ook zo geïnformeerd worden. De school moet wel goed nadenken over de vormen van digitaal communiceren die men wil gebruiken. Niet elke vorm past bij elke populatie, maar zelfs wanneer je er maar een deel van de ouders mee bereikt, kan het heel functioneel zijn. Het is wel belangrijk om consequent te zijn in het gebruik: er moet een duidelijke visie aan ten grondslag liggen die beleidsmatig wordt uitgevoerd.
In dit artikel in PULSE wordt aangegeven dat goede communicatie in het belang is van de ontwikkeling van de kinderen. Hierbij kunnen digitale communicatiemiddelen een grote rol spelen.

Goede communicatie over de communicatie is van groot belang: leg ouders uit hoe ze geïnformeerd worden, wat het belang ervan is, en ook welke mogelijkheden er zijn voor de ouders om zelf digitaal te communiceren met de school. Moeten ouders bijvoorbeeld de absentie van hun kind telefonisch melden of zijn er ook andere mogelijkheden (bijvoorbeeld via sms of mail)?

Daarnaast zijn er allerlei diensten die een compleet communicatieplatform vormen. In dit artikel dat onlangs op het Netwijs edublog verscheen, worden er een aantal genoemd. Deze platforms bieden vaak allerlei interactieve mogelijkheden, zodat de school ook informatie van de ouders krijgt.

We sluiten af met het noemen van een digitaal boek: Professioneel communiceren met ouders waarin allerlei handreikingen staan voor scholen die willen nadenken over dit onderwerp.

Was je niet in de gelegenheid om mee te doen met de discussie, maar heb je wel een standpunt hier over? Reageer dan op dit blog of via de LinkedIn-groep De toekomst voor onderwijs en ICT.

Heb je zelf een suggestie voor een interessant discussie-onderwerp? Mail naar discussiedinsdag@gmail.com om het door te geven. Op discussiedinsdag.yurls.net vind je alle tijdens de discussie genoemde linkjes en ook die van alle voorgaande discussies.

Aan deze discussie deden de volgende Tweeps mee:
@Riaanlous, @RJoch, @Sjaboepaan, @jvennink, @inabel, @MariekeSimonis, @henkheurter.

Volgende week weer een nieuwe discussie over een nieuw onderwerp!
#netwijs Discussie Dinsdag: elke dinsdag tussen 12.00 uur en 13.00 uur op Twitter. Discussieer mee over Onderwijs en ICT!

+

2 opmerkingen:

  1. Hele interessante discussie kan dit worden. Serieus verhaal moet ik zeggen waar absoluut geen onzin in staat!

    BeantwoordenVerwijderen