woensdag 11 augustus 2010

Ebooks in het onderwijs een revolutie?

Met de komst van de iPad (maar ook andere ebook readers zoals de Kindle) en alles wat hier momenteel over geschreven wordt, ben ik van mening dat lezen en het gebruik van boeken hierdoor aantrekkelijker, leerzamer, interactiever en leuker kan worden voor iedereen!

Buiten het feit dat je straks geen grote (boeken)tas meer mee hoeft te slepen naar school of op vakantie zijn de mogelijkheden eindeloos, omdat je iPad verbonden is met het internet (via wifi of 3G) en hiermee dus ook verbonden is met je sociale netwerken. Helaas wordt hier nog te weinig gebruik van gemaakt, maar een aantal suggesties worden gedaan door Kevin Rose die het lezen mijns inziens naar een hoger niveau kunnen tillen. (zie ook het youtube filmpje helemaal onderaan deze blogpost)

Zo noemt Kevin Rose bijvoorbeeld de digitale boekenclub. Op deze manier kun je samen met je online community hetzelfde ebook lezen en je kunt in een overzicht zien wie welk hoofdstuk aan het lezen is. Ideaal voor het voortgezet onderwijs om samen met de groep boeken te lezen. Ook kun je dan uiteraard je aantekeningen kwijt bij het betreffende hoofdstuk in het ebook, aantekeningen maken in een boek is dan wel toegestaan, bovendien kunnen die aantekeningen ook weer met anderen gedeeld worden. Dit zou boekbesprekingen vele malen interessanter maken! En wat dacht je van het interactief stellen van vragen over het boek aan elkaar via het ebook?

Het zou ook prima mogelijk moeten zijn om een statuspagina op te roepen van hoeveel pagina's je gemiddeld leest per minuut. Hoeveel lees je eigenlijk in een week, maand of jaar?


Digitaal een ebook uitlenen aan een vriend of vriendin wordt ook mogelijk. Jij hebt het ebook gekocht en kan het virtueel uitlenen. Uiteraard kun je ook zien hoe ver diegene is in het boek om het daar samen nog eens over te hebben.

Bovendien is het mogelijk om meer informatie te koppelen aan de personages in het ebook. Zodra je op het personage klikt in het ebook, verschijnt er een statuspagina met hierin meer informatie over leeftijd, woonplaats en eventuele andere biografische informatie en locatie over het personage in het ebook. Op deze manier komt het verhaal echt tot leven.

Uiteraard worden studieboeken op deze manier nog vele malen meer verrijkt, doordat direct doorgelinkt kan worden naar multimedia op het web. Koppel hier als leerkracht nog wat verwerkingsvragen aan vast die je met elkaar (al dan niet online) kan bespreken.

Als Hollanders houden we van gratis. Er zijn diverse sites waar gratis E-books worden aangeboden:

63 gratis ebooks
Ereaders gratis ebooks
Ebook gratis downloaden

Lees ook de Wiki van Pierre Gorissen over E-books, bij het E-book "Aan de slag met E-books in het onderwijs"

En wat denk jij? Ebook in het onderwijs een revolutie? Zijn er nog meer mogelijkheden die we graag geïntegreerd zouden zien in ebook readers? Plaats ze dan als reactie onderaan dit blog.

1 opmerking:

  1. Mooie ideeën, maar voor wanneer. Ik heb nog geen enkele Belgische uitgever gevonden die bereid is om materiaal digitaal te leveren. Ik heb het dan niet over de obligate cd'tjes die nu bij alle boeken zitten, maar over bv. een leerlingentijdschrift of een handleiding.

    BeantwoordenVerwijderen